Ratagolf eli minigolf maailmalla

Meistä jokainen on kuullut joskus golfista ja kenties kokeillut pelaamista itsekin. Toisenlainen versio kyseisestä suositusta pelistä on niin kutsuttu ratagolf, eli minigolf. Lajia on pelattu jo muutamien vuosikymmenten ajan ympäri maailmaa, ja se on säilyttänyt suosionsa pienistä alussa koetuista vaikeuksista huolimatta.

Tässä urheilulajissa viehättää erityisesti sen helppous ja edullisuus. Minigolfia voi kokeilla kuka tahansa ja lähes missä tahansa. Ikärajaa ei ole, ja tämän vuoksi minigolfiin ovat ihastuneet niin vanhukset, lapsiperheet kuin aikuisetkin.

Minigolfissa on sekä eroavaisuuksia että samanlaisia piirteitä tavalliseen golfiin verrattuna. Kummassakin lajissa pelattavia reikiä on 18 ja radalla edetään reikä kerrallaan. Yhtäkään reikää ei saa jättää välistä, vaan rata täytyy kulkea järjestyksessä.

Jos pelaaja lyö pallon yli kentän laitojen, koituu tästä miinuspisteitä. Koska golfissa kentän etäisyydet ovat pitkiä, ei golfaaminen välttämättä sovi sellaisille henkilöille, jotka eivät pysty kävelemään pitkiä matkoja. Minigolfissa etäisyydet ovat hyvin pieniä, eikä etäisyyksistä tarvitse huolehtia.

Minigolfista yleisesti

Minigolf on saanut alkunsa noin 100 vuotta sitten. 1900-luvun alkupuolella laji kehittyi tavallisen golfin pohjalta. Kesti kuitenkin pari vuosikymmentä, ennen kuin laji alkoi saada nykyisiä piirteitään ja välineistöään. Pelikenttää varten kehitettiin erityinen massa sekoittamalla erilaisia materiaaleja. Tämä massa on ideaali pelin pelaamista varten, ja sillä pelatessa pallo käyttäytyy kentällä halutusti.

Minigolfin menestystä jarruttivat suuresti 1930-luvun lamavuodet. Kuten kaikki muutkin yritykset Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa, myös minigolfia pyörittävät yritykset kokivat laman kurjuuden.

Ennen sotavuosien alkua minigolfia alettiin jälleen arvostaa lajina, ja se saavutti suurta suosiota. Suosio on jatkunut nykypäivään saakka. Minigolfia pelataan pienellä radalla ja golfin puttausmailoja muistuttavien mailojen avulla. Minigolfia on mahdollista pelata niin ulkotiloissa kuin myös sisälläkin. Sisäradat ovat suositumpia erityisesti niissä maissa, joissa talvikuukaudet rajoittavat ympärivuotista pelaamista.

Lajia on lisäksi yleensä edullisempi pelata kuin tavallista golfia, ja tavalliseen golfiin nähden tämä houkuttaa laajempaa yleisöä liittymään mukaan pelaamaan.

Missä minigolfia pelataan?

Minigolfia pelataan monissa maissa ympäri maailmaa. Lajin alkuperämaa on Englanti, mutta nykypäivän modernit ja kaupalliseen tarkoitukseen kehitetyt, suuryleisöä palvelevat radat on kehitetty North Carolinassa, Yhdysvalloissa. Euroopassa minigolfinnostus on saanut alun perin lähtölaukauksen Saksasta. Euroopassa suosio alkoi kasvaa samaan aikaan kuin Yhdysvaltojenkin puolella, mutta Yhdysvallat teki lajista tunnetumman.

Kun ruotsalainen urheilufanaatikko Edwin O. Norrman pääsi kokeilemaan minigolfaamista Yhdysvalloissa, hän ihastui lajiin välittömästi ja toi sen takaisin kotimaahansa Ruotsiin. Ruotsista laji levisi muihinkin Pohjoismaihin.

Lähes jokaisella Euroopan maalla on oma edustajistonsa minigolfille. Lajia säädellään virallisen minigolf-urheiluliiton kautta. Minigolf on levinnyt erityisesti Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Englannin aikoinaan hallitsemissa Kansainyhteisön (eng. Commonwealth) maissa, kuten Intiassa. 1950-luvulla amerikkalaiset minigolfyhteisöt yrittivät levittää minigolfia moniin muihinkin maihin, kuten Etelä-Afrikkaan, Japaniin, Argentiinaan, Brasiliaan ja silloisiin itäblokin maihin.

Minigolfin suosio ei kuitenkaan koskaan kasvanut lajin ydinmaita lukuunottamatta sellaisiin suuriin mittasuhteisiin, kuin mitä amerikkalaiset minigolfia harrastavat yhteisöt olisivat siltä toivoneet.

Minigolf-urheiluliitto

World Minigolf Sport Federation on minigolfille omistettu lajin urheiluliitto. Liiton tehtävänä on yhdenmukaistaa lajia ja sen sääntöjä sekä järjestää säännöllisesti kilpailuja ja turnauksia. World Minigolf Sport Federation myös levittää minigolfia lajina eteenpäin ympäri maailmaa ja palkitsee sellaisia pelaajia, jotka ovat menestyneet hyvin minigolfissa. Lukuisiin lajiliiton järjestämiin turnauksiin kuuluvat esimerkiksi Etelä-Afrikan kansainvälinen turnaus, maailman nuorten pelaajien turnaus, senioreiden Euroopan turnaus ja Eurooppalaiset mestaruuskisat. Lajin kisoihin osallistuu jopa 1800 pelaajaa eri puolilta maailmaa.

World Minigolf Sport Federation järjestää myös suuria maailmanlaajuisia minigolftapahtumia, joihin houkutellaan osallistujia myös maista, joissa ei juurikaan pelata minigolfia aktiivisesti. Siispä World Minigolf Sport Federation on valinnut esimerkiksi 2018 vuoden sijainnikseen Thaimaan Bangokin. Kuten muissakin lajeissa, myös minigolfissa doping on välillä ongelmana. World Minigolf Sport Federation säätelee ja testaa säännöllisesti urheilijoitaan pitääkseen huolta siitä, ettei vilpillistä peliä pääse syntymään. Liitto pitää myös listausta maailman huippupelaajista, jotka niittävät taidoillaan mainetta ja kunniaa.

Minigolf-paikkoja Suomessa

Suomesta löytyy lukuisia paikkoja, joissa pääsee pelaamaan minigolfia. Sibeliuspuiston minigolf, Minigolf Taivallahti ja Pähkinärinteen Ratagolf ovat esimerkkejä minigolfia tarjoavista pelipaikoista Suomessa. Ja lista ei suinkaan lopu siihen: minigolfia voi harrastaa Etelä-Suomesta Lappiin saakka ympäri Suomea. Monet innokkaimmat harrastajat rakentavat minigolf-ratoja jopa omille pihoilleen, ja uudet yritykset Suomessa tarjoavatkin ratkaisuja ja materiaaleja, joilla minigolf-radan saa rakennettua omaan käyttöönsä käden käänteessä. Minigolf-radat toimivat usein myös hyvänä vetonaulana muita kesäisiä palveluita tarjoaville yrityksille.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan minigolfin maailmaan voi tutustua missä tahansa maailman kolkassa. Lajin mielenkiintoinen historia ja helppo pelattavuus houkuttavat yhä enemmän yleisöä vuosi vuodelta. Laji sopii kenelle tahansa, joka haluaa nauttia hauskasta yhteisestä tekemisestä ystävien ja tuttavien kanssa joko ulkotiloissa tai sisällä suojassa. Vaikka minigolf ei olekaan kaikista suosituin laji maailmassa, pelataan sitä kuitenkin jokaisella mantereella, eikä laji ole hävinnyt ihmisten mielestä edes kohdatessaan lama-aikoja, sotia tai muita maailmaa mullistaneita tapahtumia.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *