Minigolf vs. Golf – mailapelien sielunveljet

Kun pitkä ja masentava kevät viimein kääntyy kesää kohti, alkavat tämän katajaisen maailman kolkan koiranleuat venytellä ja verrytellä kieliään, sillä auringon ensimmäiset säkeet ovat perimätiedon mukaan oikea aika kylvää suomen kesää koskevan huumorin siemenet, jotta ne ehtivät itää ennen kuin kesä todella alkaa. Ja kuten vitsi tietää kertoa, Suomen kesä on aurinkoinen ja lyhyt – jonain vuonna se taisi olla keskiviikko. Kun talven viimeisetkin rippeet ovat lipuneet nurmialueiden yltä, heräävät myös mailapelien ystävät.

Kysyipä kumman lajin harrastajalta tahansa, saa hyvin nopeasti kuulla, että minigolfilla ja golfilla on itseasiassa vain häviävän vähän yhteistä, jos jättää huomiotta sen tosiseikan, että maallikon silmiin nämä kaksi mailapeliä ainakin näyttävät hyvin läheisiltä sukulaisilta. Ja vaikka ottaisikin nämä uskontunnukset kovin vakavasti, totta on ainakin se, että mailapelien laajassa perheessä ne kuuluvat samaan sukuhaaraan. Niin peliteknisesti kuin siinäkin mielessä, että molempien pelaaminen on parhaimmillaan mitä mainiointa ajanvietettä ja hupia.

Minigolf vs. Golf – historian havinaa

Ehkä minigolfin ja golfin kohdalla pätee sama sääntö kuin niin monessa muussakin asiassa: kaikkein fanaattisimpia faneja ei kannata käyttää tietolähteenä. Jos mielii tehdä näiden pelien välille jonkinlaisen erottelevan katsauksen, se lienee luontevinta aloittaa alustavalla ja suuntaan antavalla historiallisella katsauksella, joka ei varsinkaan golfin kohdalla jää missään nimessä pieneksi. Varhaisimmat kirjalliset merkinnät golfin kantamuodoksi tunnistettavista peleistä ajoittuvat 1400- ja 1500-lukujen taitteen Alankomaihin, josta sen katsotaan levinneen ensin Skotlantiin ja siteen laajemmin maailmalle.

Siinä missä golfin varhaisimmat, standardisoidut säännöt ovat peräisin vuodelta 1774, minigolf tai rata- tai pienoisgolf, kuten se toisinaan nimetään, on huomattavasti tuoreempi tulokas, vaikka senkään kohdalla ei varsinaisesta uutuuslajista voida rehellisesti sanoen puhua. Ensimmäiset lehtitiedot minigolf-radan esi-isistä ovat vuodelta 1912, ja ensimmäiset oikeat radat rakennettiin 1920-luvulla. Ne saavuttivat huomattavan suuren suosion erityisesti Amerikan Yhdysvaltojen kaupungistuneilla alueilla, mutta tämä villitys hiipui ikävästi 1930-luvun talouslaman myötä, ja miltei kaikki Amerikan minigolfradat purettiin.

Minigolf vs. Golf – hauskaa harrastamista?

Ulkopuolisen silmin molemmat lajit, niin perinteinen golf kuin minigolfikin, näyttävät varsin hauskoilta ajanviettotavoilta, joiden puitteet ovat omalla tavallaan viehättäviä, jopa esteettisessä mielessä. Golfkentät ovat kauniita suuria viherkenttiä, joita katsellessa silmä lepää, kun minigolf puolestaan vaikuttaa ratoineen suorastaan sympaattiselta pikku harrasteelta. Ja juuri tämä ominaisuus tekeekin minigolfista huomattavasti helpommin lähestyttävän ajanviettotavan kuin golfista. Varsinkin suuressa maailmassa golf kantaa mukanaan hienoista rasitetta eliitin huvista, jota pääsee pelaamaan vain kuulumalla eksklusiivisiin golf-klubeihin.

Minigolf on puolestaan vapaa moisista rasitteista, ja sen aloituskynnys on huomattavasti matalampi, koska varusteita tarvitaan vähemmän, eikä niitä tarvitse välttämättä itse omistaa, vaan vuokravälineilläkin pääsee jo pitkälle. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö minigolf kelpaisi yhtä lailla vakavammin otettavaksi harrasteeksi. Jopa Suomessa, jonne ensimmäiset minigolfradat rantautuivat 1950-luvun alkupuolella, toimii Suomen Ratagolfliitto ry., ja jopa lajin MM-kilpailut on pelattu Lahdessa vuonna 2015. Golfia puolestaan pelattiin olympialaisissa jo 1900-luvun alussa, mutta vuonna 2016 se teki paluun.

Minigolf vs. Golf – ovatko ne edes urheilua?

Varsinkin golfin pelaajat joutuvat taajaan perustelemaan lajiin perehtymättömille sen urheilullisuutta, ja totta onkin, että laji tunnetusti viehättää monia ihmisiä, joille hyvin rasittavat ja aktiivisemmat lajit sopivat huonommin. Mutta tässä mielessä ratagolf, joka vastaa pitkälti tavallisen golfin puttausalueella tapahtuvaa palloilua, ei tarjoa sen suurempaa urheiluelämystä ainakaan pelaajalle. Molemmissa peleissä avainasemassa on mailan ja varsinkin lyönnin voiman hallinta, mihin liittyy irrottamattomasti psykologinen rasite ja tietyt taktiset osaamisalueet, joiden merkitys harvemmin aukenee lajia tuntemattomalle.

Yksi golfin ja minigolfin merkittävimmistä eroista on kuitenkin siinä, että vaikka myös minigolfissa järjestetään niin alueellisia, kansallisia kuin kansainvälisiäkin arvopelejä, golfia on puolestaan pelattu ammattilaistasolla jo vuosisatoja. Ensimmäinen ammattilaispelaajille tarkoitettu golfturnaus pelattiin jo 1860-luvulla Englannissa, joka oli pitkään lajin ykkösmaa, mutta 1920-luvulle tultaessa yhdysvaltalaiset ammattigolffarit alkoivat niittää menestystä näissä ympyröissä.

Ajan myötä kilpailut kehittyivät kansainvälisiksi ja samalla myös varsin rahakkaita palkintorahoja maksaviksi ammattilaiskiertueiksi, eli golfturnausten sarjoiksi, joita on nykyäänkin eritasoisia.

Minigolf vs. Golf – yksin vai kaverin kanssa

Puhtaasti tilastollisesti arvioiden tavallisella kansalaisella on vain häviävän pienet mahdollisuudet kehittyä golfin pelaamisessa niin taitavaksi, että osallistuminen maailman rahakkaisiin turnauksiin olisi edes etäisesti mahdollista. Myös oman alueensa minigolfmestariksi kehittyminen saattaa vaatia sen luokan omistautumista, että sen eteen joutuu uhraamaan ainakin osan pelin tarjoamasta hauskanpidosta. Sillä kuuluipa molempiin lajeihin millaisia lieveilmiöitä ja elementtejä tahansa, ne ovat molemmat mitä mainioimpia tapoja viettää aikaa hyvässä seurassa. Jos ei kilpaillen niin ehkä vain leikkimielisesti kilvoitellen.

Yhteenveto

Golf ja minigolf ovat molemmat samasta juuresta peräisin olevia mailapelejä, joilla on molemmilla omat uskolliset ja jopa fanaattiset ystävänsä, jotka vain harvoin malttavat olla kertomatta suhteestaan suosikkilajiinsa. Tavalliselle kansalaiselle molemmat lienevät ainakin sivusta katsoen tuttuja, mutta huomattavasti matalamman kustannuskynnyksensä tähden on todennäköisempää, että keskivertoihminen ehtii elämässään kokeilla ennemmin minigolfia kuin golfia. Usein myös sen vuoksi, että monet golfkentät on varattu golfosakkeiden omistajien käyttöön. Kauniina kesäpäivänä molemmat ovat kuitenkin vallan mainioita ajanviettotapoja.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *