Suomen parhaat ratagolfradat

Suomeen ratagolf on saapunut 1950-luvulla, jolloin vuonna 1952 Helsinkiin rakennettiin ensimmäinen ratagolfrata. Kyseinen, yhä tänäkin päivänä toiminnassa oleva ratagolfrata, on kristillisen teekkarijärjestö Ristin Killan rakentama rata Helsingin Sibeliuksen puistossa. Rata rakennettiin varainkeruun takia, ja Ristin Kilta rakennuttikin peräti kaksi rataa, joista toinen, Eläintarhantien rata, purettiin pian valmistumisensa jälkeen.

Sibeliuksen puistoon rakennettu rata sen sijaan jäi ja jatkaa eloaan yhä edelleen. Suurimmat ratagolfkeskukset puolestaan sijaitsevat Tampereella ja Lahdessa, joissa kummassakin on useita erilaisia ratatyyppejä.

MOS, eli Minigolf Open Standard, on yksi ratatyyppi huoparatojen, eterniittiratojen ja betoniratojen ohella. MOS-radat ovat usein perheiden suosiossa olevia, mitä mielikuvituksellisimpia esteitä sisältäviä ratagolfratoja. Suomen suurin MOS-rata sijaitsee Kouvolassa, jossa vuonna 2010 avattiin merirosvoaiheinen 18-reikäinen rata.

Vuosi perustamisen jälkeen Kouvolan MOS-radalla pelattiin Suomen ensimmäinen kyseisellä alustalla pelattava kilpailu. Tämän jälkeen Kouvolassa on lähes joka vuosi kisattu jännittävien Minigolfin Open Standard SM-kilpailujen merkeissä, joissa on tehty muun muassa Suomen ennätys -tuloksia.

Kisaradoiksi käypiä ratagolfratoja ympäri maata

Suomen ratagolfliitto ry:n kilpailukalenterissa kesän kisat jakautuvat useammalle paikkakunnalle, jotka ovat Helsinki, Turku, Vöyri, Vaasa, Pietarsaari, Tampere, Isokyrö, Loimaa ja Pori, joten kyseisiltä paikkakunnilta löytyvät oletettavasti myös Suomen parhaimmat ratagolfpaikat. Helsingin Taivallahdessa sijaitseva Minigolf Taivallahti on huoparadalla varustettu pelipaikka, jolla on historiaa jo vuodesta 1977 lähtien, jolloin Sibelius Park Minigolfclub rakennutti kyseisen radan.

Ensimmäinen Grand Prix -kilpailu järjestettiin radalla vuonna 1978, jonka jälkeen tästä kilpailusta on kasvanut yksi Suomen suurimmista minigolfkilpailuista.

Turun Impivaarassa puolestaan sijaitsee Turun Ratagolfseura ry:n kenttä, jossa voi pelata sekä huvi- että kilpailumielessä virallisilla ja standardisoiduilla radoilla. Suurempaa haastetta pelaamiseensa toivovat pelaajat voivat valita radoille myös kilpailuissa käytettävät esteet, jolloin vaikeustaso nousee monta pykälää korkeammalle. Impivaaran minigolfradat ovatkin aktiivisessa kilpailukäytössä koko kesän ajan. Manse RG:n ratagolfkenttä sijaitsee Tampereen Koulukadulla. Tampereen Koulukadun ratagolfkeskus on yksi Suomen suurimmista ratagolfiin keskittyneistä keskuksista, ja valittavana on ratoja niin huopa-, eterniitti kuin betonipohjaisinakin.

Pienempien paikkakuntien ratagolfratoja

Laadukkaat ja ratagolfia pelaavia miellyttävät radat eivät rajoitu ainoastaan isoihin kaupunkeihin, vaan myös pienemmiltä paikkakunnilta löytyy monia tasokkaita paikkoja minigolfin pelaamiseen. Hyvät ratagolfradat löytää niin Vöyristä, Isokyröstä kuin Loimaaltakin, joissa myös järjestetään isoja kilpailuja. Kolmen kylän golf Kalliojärvellä, Isokyrössä on vuonna 2012 avattu 18 radan ratagolfkeskus, jonka radat täyttävät kisavaatimukset.

Norvalla Minigolf on Vöyrissä sijaitseva minigolfpaikka, jossa kesällä pelattavan 18-radan toiminta jatkuu myös talviaikaan sisätiloissa olevilla yhdeksällä radalla.

Suomen ratagolfliitto järjestää kisoja myös MOS-radoilla. MOS-ratojen osalta kisa käydään Loimaalla sijaitsevalla puistominigolfradalla. Loimaan rata on monipuolisesti erilaisia esteitä ja haasteita sisältävä rata, jossa tekonurmi tuo pelaamiseen hieman viheriöllä pelattavan golfin tuntua. MOS-radat sopivat niin kilpailukäyttöön kuin rentoon yhdessäoloonkin, esimerkiksi koko perheen kanssa.

MOS-radoille tyypilliset viihteelliset elementit ovat osa elämystä myös Loimaan ratagolfradalla, joten kyseisten ratojen parissa pelaaminen on hauskaa ja leppoisaa tekemistä, jonka parissa myös lapset viihtyvät hyvin.

Ratagolfratoja Lahdessa, Porissa ja Vaasassa

Porin Sampolassa sijaitsee Porin Minigolf-Aces ry:n ylläpitämä, täydet 18 rataa sisältävä minigolfrata. Sampolan radat ovat hyvin huollettuja ja ylläpidettyjä, ja kyseessä onkin varsin suosittu kilpailujen järjestämispaikka niin paikallisissa kuin koko maan kattavissakin kisoissa.

Botnia Minigolf Kerho on Vaasassa sijaitseva minigolfyhdistys, jonka kenttä Botnia Minigolf on yhdistyksen ylpeys. Kenttä on moderni, ja se sijaitsee kauniilla paikalla Vaasan Vaskiluodossa. Valittavana on niin huopa-, eterniitti- kuin betoniratakin, joilla Botnia Minigolf Kerhon 70 jäsenen kelpaa harjoitella.

Vaasasta löytyy myös toinen minigolfrata, Hietalahden Minigolf, joka sijaitsee Vaasan uimahallin läheisyydessä. Täysmittainen kokonaisuus, johon kuuluu 18 huopa-alustaista rataa, on helposti saavutettavissa olevassa paikassa, joten palloja on vaivatonta lähteä puttailemaan koska tahansa. Lahden minigolfkeskus Laune on yksi Suomen suurimmista ratagolfpaikoista. Lahden minigolfkeskuksessa on niin 18-reikäinen pro-kilpailurata kuin koko perheelle soveltuva, myöskin 18-reikäinen, Fun-Fun -perherata. Alueella on lisäksi vuonna 2010 valmistunut eterniittirata, joten valinnanvaraa Launeen Minigolfkeskuksesta löytyy runsaasti erilaisiin tarpeisiin.

Minigolfia ulkona ja sisätiloissa

Suomen sääolojen vaihdellessa vuodenaikojen mukaan varsin runsaasti, on ratagolfia silti mahdollista pelata ympäri vuoden. Sisätiloihin rakennettuja ratoja löytyy muiden muassa Turusta ja Porista. Turussa Leaf Areenalla on 9-reikäinen minigolfrata, joka mahdollistaa ratagolfin pelaamisen säällä kuin säällä. Porissa Kirjurinluodossa sijaitseva pienoisgolfkeskus sisältää ratoja niin sisällä kuin ulkonakin. Ulkona täyspitkät radat ovat 18-reikäisiä ja valittavana on betoni- tai huoparadat. Sisällä tarjolla puolestaan on Euroopparata, joten valikoimaa on tarjolla moneen makuun ja tarpeeseen.

Ratoja hauskanpitoon ja kilpailemiseen

Suomesta löytyy kymmenittäin hyviä ratagolfratoja, joista esittelyyn mahtui nyt vain pieni osa. Ratagolf on hauska kesäinen ajanviete sekä myös vakavasti otettava kilpailumuoto, jossa kansainvälisellä tasolla palkintosummat liikkuvat isoissa lukemissa. Ratatyypeiltään iso osa Suomen minigolfradoista on huopa-alustaisia, mutta vaihtoehtoja on tarjolla niin eterniitti- kuin betoniradoissakin. Lisäksi on koko perheille erityisen hyvin sopivia MOS-ratoja, joissa mielikuvitukselliset esteet viihdyttävät kaikkia lapsista aikuisiin. Parasta ratagolfissa on kuitenkin sen levittäytyminen ympäri Suomen. Olitpa missä tahansa, löytyy sieltä myös mahdollisuus ratagolfiin.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *