Minigolf

Minigolf voi olla monille hieman tuntemattomampi laji kuin tavallinen golf. Lähes jokainen tietää, millaista tavallisen golfin pelaaminen on, mutta sen sijaan minigolfin säännöistä ei usein olla niin hyvin perillä. Minigolf vaikuttaa heti ensisilmäyksellä huomattavasti helpommalta kuin tavallinen perinteinen golf. Tämä onkin osittain totta, eikä minigolfin pelaamisen aloittamiseen tarvita erityistä lupaa. Harrastus on myös erittäin edullinen aloittaa, eikä omia välineitä tarvita juuri ollenkaan. Kynnys aloittamiselle on siis hyvin matala.

Monet palveluntarjoajat vuokraavat edullisesti minigolf-välineitä, ja monilla minigolf-radoilla välineet kuuluvat radan vuokrauksen hintaan. Hinnat vaihtelevat jonkin verran, mutta pysyvät usein muutaman kympin rajoissa. Minigolfia pelataan lähinnä Euroopan ja Pohjois-Amerikan rajojen sisäpuolella. Moniin muihin maailmankolkkiin laji ei ole erityisesti levinnyt. Syynä tälle arvellaan olevan sen, että muissa maissa panostetaan lähinnä lajeihin, jotka keräävät enemmän kansainvälistä statusta ja samalla kansainvälisen median huomiota. Usein kilpaileville pelaajille myös sponsoreiden saaminen muiden lajien parissa on helpompaa.

Lajin historia

Minigolfin historia alkaa 1900-luvun alun Euroopasta. Ensimmäiset radat perustettiin Englannissa. Minigolf-ratojen kaupallinen valmistaminen alkoi kuitenkin Atlantin toisella puolella Yhdysvalloissa. Eräs golfista innostunut fanaatikko kehitti myös täydellisen alustan minigolfin pelaamiselle 1920-luvulla, ja tämä teki pelaamisesta entistä helpompaa ja miellyttävämpää.

Kun saavuttiin 1930-luvulle, alkoi valtava maailmanlaajuinen lama. Tämä taloudellinen lama vaikutti valtavaan määriin yrityksiä, ja sen seurauksena samalla suurin osa Yhdysvaltojen edellisellä vuosikymmenellä perustetuista minigolf-radoista suljettiin. Synkkä aika minigolfin historiassa alkoi.

Kun lamasta oli viimein selvitty, vuonna 1938 New Yorkissa minigolf sai uuden alun, ja alkoi jälleen niittää suosiota harrastajien keskuudessa. Suosio jatkui suurena, ja 1960-luvulla ensimmäinen organisoitu järjestö perustettiin sääntelemään minigolfia kilpailevalla tasolla. Nykyään USA:ssa pelataan minigolfia edelleen innokkaasti, ja lajille on jopa omistettu “kansallinen minigolf-päivä”.

Euroopassa puolestaan minigolfin alun kehtona toimi Saksa, ja tämän jälkeen ruotsalainen Edwin O. Norrman innostui Yhdysvalloissa vieraillessaan minigolfin maailmasta. Laji levisi Ruotsiin ja kasvatti siellä suosiotaan leviten eteenpäin.

Minigolfin säännöt

Minigolfin säännöt on helpommat ymmärtää kuin tavallisen golfin säännöt. Jos palaaja on liikkeellä vain harrastusmielellä, ei hupipelaamiseen tarvitse sen kummempia sääntöjä. Luovimmat pelaajat keksivät jopa omia tapojaan pelata minigolfia. Jos kuitenkin peliä kiinnostaa pelata oikeiden sääntöjen mukaan, on syytä opetella muutama tärkeä sääntöjen kohta. jotta pelaaminen sujuu mahdollisimman mallikkaasti.

Minigolf-radoilla on 18 reikää, ja rataa kuljetaan sitä mukaa, kun peli etenee. Yhtäkään reikää radan varrella ei saa ohittaa, vaikka pallo itsessään olisi jo sen ohittanut.

Minigolf-mailaa täytyy pitää kiinni kaksin käsin. Mailan pitämisen asento onkin yksi tärkeimmistä seikoista, jota pelissä tarkkaillaan sen lisäksi, kuinka rataa pitkin kuljetaan eteenpäin. Kun maila heilahtaa taaksepäin, pelaaja tulkitaan olevan valmis lyömään. Jos pelin ensimmäinen lyönti ei ohita punaista rajaviivaa, lyönti on tehtävä uudestaan. Pallon vieriminen reiän sisälle kerää pelaajalle pisteitä, ja mitä vähemmän lyöntejä pelaaja joutuu käyttämään, sen paremmaksi pisteet kertyvät. Jos pallo ylittää radan laidat, saa pelaaja miinuspisteitä.

Suurimmat erot golfiin

Minigolf eroaa tietyin merkittävin tavoin edeltäjästään golfista. Ensinnäkin nuoremmat lapset voivat aloittaa tutustumisen golfiin minigolfin avulla, ja siirtyä sen jälkeen huomattavasti hankalamman perinteisen golfin pariin. Säännöt on myös helpommat ymmärtää, joten peli sopii aktiviteetiksi esimerkiksi lasten syntymäpäiville. Monet pitävät golfia niin sanottuna “hienostolajina”, kun taas minigolfia pidetään huomattavasti ystävällisempänä lajina kaikenlaisille ihmisille. Tämä toki on vain mielipideasia. Minigolfin pelaaminen on myös merkittävästi halvempaa verrattuna tavallisen golfin pelaamiseen, eikä minigolf-radoilla ole esimerkiksi pukukoodia.

Minigolfissa kaikki on pienemmässä koossa kuin tavallisessa golfissa. Mailat, joita pelissä käytetään, ovat hyvin samanlaisia kuin golfissa käytettävät putterit. Tämä juontaa juurensa siitä, että minigolfin rata on pienempi ja etäisyydet myös paljon lyhyempiä. Minigolf ei vaadi erityistä voimaa vaan lähinnä tarkkuutta. Kun pelaaja lyö pallonsa, näkee tämä samantien, mihin pallo on menossa, ja mihin se lyönnin jälkeen päätyy. Golfissa radalla joutuu kävelemään huomattaviakin etäisyyksiä ja aina ei tiedä, minne asti pallo on ehtinyt lentää lyönnin seurauksena.

Missä minigolfia voi pelata?

Minigolfia pelataan useimmiten sisäradoilla, mutta myös lukuisia ulkoratoja löytyy. Kummassakin tapauksessa rata on yleensä rakennettu tietystä varta vasten minigolfiin kehitetystä materiaalista, ja tämä helpottaa pelin pelaamista. Sisäradat sopivat ympärivuotiseen pelaamiseen, mutta erityisesti kesäisin ulkoradat sopivat aurinkoisesta kesäpäivästä nauttimiseen samalla kun pelaajat keskittyvät minigolfaamiseen.

Lyhyellä etsiskelyllä internetin syövereistä voi löytää lukuisia paikkoja, jossa minigolfia on mahdollista pelata. Pelikierrosten hinnat ovat myös suhteellisen edullisia. Kannattaa siis etsiä kartalta kaikista lähin paikka ja käydä kokeilemassa pelaamista itse.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan minigolf sopii kenelle tahansa. Laji sopii lapsiperheille, vanhuksille ja kiireisille aikuisillekin. Kaikki voivat nauttia yhdessä pelin huumasta ja yhdessä harrastamisesta ja tekemisestä. Minigolf voi olla hyvää ajanvietettä ja hauska aktiviteetti katkaisemaan tylsän harmaata arkea. Kaiken lisäksi peli on hyvin helppo oppia ja omaksua, joten tämä helpottaa uudenkin pelaajan mukaan pääsyä lajin ihmeelliseen maailmaan. Mitään omia varusteita ei myöskään tarvitse, sillä minigolf-radoilla tarvittavat välineet on yleensä vuokrattavissa suoraan vastaanotosta. Tutustu sivustolla minigolfiin liittyviin aiheisiin enemmän!

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *