Mitä ratagolfin pelaaminen vaatii?

Ratagolf, tai tuttavallisemmin minigolf, on koko perheen hauska laji. Pelaamista voi kuka tahansa käydä kokeilemassa kymmenillä ratagolf-radoilla ympäri Suomen. Ratagolfin aloittamista varten ei tarvita aikaisempaa pelikokemusta tai tietoutta. Säännöt on helppo oppia pelaamisen ohessa. Lisäksi se sopii ihan kaikenikäisille pelaajille lapsista vanhuksiin. Juuri yksinkertaisuuden ja helppouden ansiosta se on ollut suosittu peli suomalaisten keskuudessa jo vuosikymmenien ajan.

Tämä golfin pikkuveli houkuttelee edelleen vuosittain satoja uusia pelaajia kokeilemaan, miltä tuntuu pelata golfia pienoismuodossa.

Ratagolf ei ole pelkkää hauskanpitoa, vaan lajilla on myös vakavamielisiä harrastajia, jotka osallistuvat vuosittaisiin ratagolfkilpailuihin. Suomessa toimivien ratagolfseurojen jäseniä on noin 700, ja vuosittain kilpailuihin ilmoittautuu noin 60-70 henkeä. Kilpailutoimintaa varten täytyy hallita jo paremmin erilaiset radat, niiden ominaisuudet, lyönnit sekä tietenkin tuntea välineet hyvin. Kilpailuradat koostuvat 18 reiästä, joista on melkeinpä pakko saada lopputuloksena hieman yli parikymmentä lyöntiä. Tällöin on mahdollista pysyä alan kärkijoukossa. Yleensä ottaen, mitä ratagolfin pelaaminen vaatii?

Erilaiset ratagolf-radat

Ratagolfin harrastaminen vaatii luonnollisesti ratagolfradan. Ratagolfin pelaamiseen tarkoitettuja ratoja löytyy tänä päivänä monilta paikkakunnilta. Radat ovat kaupunkien, kuntien tai yritysten hallinnoimia. Niiltä voi varata yleensä oman pelausvuoron maksua vastaan. Radat voivat sijaita joko ulkona tai sisällä.

Ulkoradat ovat kuitenkin kaikista yleisimpiä. Mikä sen mukavampaa kuin pelata raittiissa ulkoilmassa! Toki talvella ja huonon sään sattuessa ovat myös sisäradat paikallaan. Siten säännöllinen harrastaminen on mahdollista, vaikkei sään suhteen aina onnistaisi.

Ratagolfin radat ovat 18-reikäisiä kuten varsinaisessa golfissa. Ne ovat vain muutamien metrien mittaisia verrattuna varsinaisiin golfkenttiin, jotka voivat levittäytyä satojen metrien matkalle. Ratagolfin pelaamiseen tarkoitettuja ratatyyppejä on erilaisia. Tyypillisimpiä niistä ovat huopa-, eterniitti- ja betoniradat.

Radoilla on erilaisia esteitä, jotka pelaajan täytyy kiertää lyömällä palloa. Parhain tulos jokaisella reiällä on tietenkin päättää se vain yhdellä lyönnillä. Maailmassa vain noin tuhat pelaajaa on onnistunut päättämään 18-reikäisen radan lopputuloksella 18.

Ratagolf-radat Suomessa

Suomessa yleisimmät ratagolfradat ovat huoparatoja. Ensimmäiset minigolfradat saatiin Suomeen jo vuonna 1952. Suomen vanhin minigolfrata sijaitsee Sibeliuspuistossa, joka sijaitsee Helsingin Töölössä. Suomen suurimmat minigolfkeskukset sijaitsevat Tampereella ja Lahdessa. Tampereen Koulukadun minigolfkeskuksesta löytyvät eterniitti, huopa- ja betoniradat.

Lahden Launeen minigolfkeskuksesta löytyvät huoparadat ja eterniittiradat. Lisäksi Suomessa on ollut vuodesta 2010 alkaen mahdollista pelata seikkailuradalla (MOS). Suurin seikkailurata sijaitsee Kouvolan Jaalassa, jonne avattiin vuonna 2010 merirosvoaiheinen minigolfrata. Myös Lahteen on suunnitteilla 18-reikäinen tekonurmella pelattava seikkailurata.

Minigolf tunnetaan nimenomaan harrastelijoiden lajina, joten sillä on myös kilpailutoimintaa. Minigolfista halutaankin tehdä tunnetumpi urheilulaji ja mahdollisesti jopa olympialaji. Lajin kilpailutoimintaa organisoi Suomen Ratagolfliitto Ry. Liitossa on yli 20 jäsenseuraa, ja näissä on yhteensä noin 700 jäsentä.

Minigolfin MM-kilpailut järjestettiin Lahdessa vuonna 2015. MM-kisoihin osallistui joukkueita ympäri maailmaa, kaukaisimmat heistä Uudesta-Seelannista, Japanista ja Keniasta. Ensimmäinen seikkailuradalla käyty kilpailu kisattiin vuonna 2011 Kouvolassa. Suomi on yksi minigolfin kärkimaita maailmassa, josta esimerkkinä on Suomen EM-kulta vuonna 1983.

Tarvittavat välineet

Ratagolfissa käytetään oikeasta golfista poiketen vain yhtä mailaa, jota kutsutaan putteriksi. Mailaan on kiinnitetty lyöntipuolelle 4 -12 millimetrin mittainen kumi. Kumin tarkoitus on parantaa lyöntien hallintaa ja lisätä niihin kierrettä. Pelin aikana pelaaja ei saa vaihtaa mailaa, mutta ratagolfissa on lupa vaihtaa palloja.

Ratagolfiin on kehitetty jopa tuhansia erilaisia palloja. Ne eroavat toisistaan painossa, kovuudessa, ulkonäöllisesti ja pompuissa. Jokaiselle peliradalle on omanlaiset pallonsa, jotka toimivat parhaiten juuri sillä ratatyypillä.

Ratagolfin palloja valmistetaan lakattuina, lakkaamattomina ja raakalakattuina. Niiden halkaisija vaihtelee 37 – 43 millimetrin välillä. Huoparadalla käytetään yleensä noin viittä erilaista palloa, kun taas erityisesti eterniittiradoilla pallon ominaisuudet nousevat erittäin ratkaisevaan osaan. Tällöin pelaajan pitää etsiä juuri oikea pallo ja lyöntitapa, jotta pystyy tekemään piikin eli lyömään pallon reikään yhdellä lyönnillä.

18-reikäisellä eterniittiradalla tarvitaankin melkein aina vähintään 12-15 erilaista palloa. Golfpalloja ja mailoja voi ostaa hyvin varustetuista urheiluliikkeistä, nettikaupoista ja ratagolfliitoilta.

Rauhallisuus ja hyvä kunto ovat valttia

Pelin lopputulokseen vaikuttaa aina myös pelaajan oma kunto ja keskittymiskyky. Erityisesti kilpapelaajat joutuvat pitämään yllä myös fyysistä kuntoa, sillä kilpailupäivät ovat pitkiä, ja pelaajalla pitää olla tällöin hyvä kunto jatkaa samalla tahdilla aina viimeiseen reikään asti. Keskittymisen pitää olla rauhallista, ja katseen tulee olla aina pallossa. Lyöntiasennon täytyy olla vakaa, mutta rento. Lyönti lähtee koko ruumiista, ei ainoastaan käsistä. Parhaiten ratagolf sujuu kuitenkin silloin, kun pelaamisen tunnelma on hauskaa.

Ratagolfin pelitunnelma löytyy idyllisiltä radoilta

Minigolf-radat ovat elämyksellisiä kokonaisuuksia, jotka tarjoavat golfin pelaamisen lisäksi muitakin palveluja. Monen Suomen ratagolfradan yhteyteen on rakennettu kioski, ravintola tai jokin muu palvelurakennus, josta pelaaja voi ostaa virvokkeita, syötävää tai vuokrata välineet. Pelaamisen aloittaminen ei siis vaadi välinehankintoja tai suuria rahallisia panostuksia. Ratagolfin pelaamisen voi siis helposti pitkittää koko päivään ja nauttia samalla kauniista ulkoilmasta tai vaihtoehtoisesti sisähallin palveluista. Oheistuotteista ja vuokrista saaduilla tuloilla ratagolfyrittäjät pystyvät ylläpitämään ja kunnostamaan ratoja ympäri vuoden.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *